Mubadala – Abu Dhabi

januari 2011 – januari 2012

Mubadala is de grootste en belangrijkste beleggingsmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten met haar hoofdkantoor in Abu Dhabi. Zij hebben een visie en missie om een sterke economie te realiseren voor de toekomst van de Emiraten.

Implementatie Private Cloud oplossing

Mubadala is de belangrijkste beleggingsmaatschappij van Abu Dhabi en onderdeel van de overheid. Zij hebben een visie en missie om een sterke economie te realiseren voor de toekomst van de Emiraten.

Een nieuw programma werd gelanceerd om een compleet nieuwe IT-omgeving op te leveren, met als doel de eindgebruikers (150.000+) te voorzien van de nieuwste technologie en mogelijkheden.

Het programma bestond uit meerdere projecten, waaronder datacenter, IT infrastructuur, End-User computing en een migratieproject. De totale doorlooptijd was slechts één jaar.

De nieuwe omgeving is geleverd door twee actieve datacenters, welke samen een multi-tenant private cloud concept leveren met Infrastructure as a Service (IaaS). Deze datacenters bevatten gezamelijk drie omgevingen; een testomgeving, een productie 1 en productie 2 omgeving.

Ik was verantwoordelijk voor het IT-infrastructuur project. Dit hield in, het begeleiden van de ontwerp-, implementatie-, test- en overdrachtfasen. Omdat het een Greenfield datacenter betrof, was het een vereiste om ‘out of the box’ te denken en om nauw met de andere teams samen te werken, zodat de omgeving volledig aan de eisen van de klant zou voldoen.

Als project manager had ik de mogelijkheid om te werken met de nieuwste technologieën en de beste hardware. De infrastructuur bestaat uit een virtualisatielaag met EMC storage en Dell servers. Voor het netwerk is gebruik gemaakt van F5 load balancers, Juniper switches en Fortinet firewalls.

Mubadala heeft een sterke affiniteit met de oplossingen van Microsoft. Alle servers zijn voorzien van Windows Server 2008 R2 en leveren onder meer de volgende oplossingen:

 • Microsoft Active Directory
 • Exchange 2010
 • Lync
 • Threat Management Gateway (TMG)
 • System Center Operations Manager 2007 R2
 • System Center Configuration Manager 2007 R3
 • Microsoft SQL server 2008 R2
 • PKI
 • Distributed File System (DFS)
 • Microsoft App-V
 • Windows 7

Ik stuurde het IT-infrastructuurteam (+15) rechtstreeks aan voor het begeleiden en opleveren van de ontwerpen, de implementaties en de test- en overdrachtfasen. Wegens strakke deadlines werden wekelijks planning-, risks- en issuevergaderingen gepland, met als gevolg dat de deadlines werden behaald met minimale verrassingen.

Met deze nieuwe omgeving is de klant in staat al haar eindgebruikers, verspreid over de hele wereld, centraal vanuit één cloud te voorzien van de laatste technologieën. Door de twee actieve datacenters is er voorzien in een zeer hoge beschikbaarheid. De nieuwe technologieën, als Windows 7, Office 2010, App-V en Lync, stellen de eindgebruikers in staat efficiënter te werken, ongeacht de locatie waar zij zich bevinden.